Pola Makan dan Obesitas berhubungan dengan Riwayat Kejadian Hipertensi di Puskesmas Rawasari

Filius Chandra, Iswanto Iswanto, Aisah Aisah

Abstract


Hypertension is a non-communicable disease (PTM) which is a very serious health problem both in the world and in Indonesia. One sign of hypertension is an increase in blood pressure. Hypertension is called the silent killer, because people with hypertension often show no symptoms. The research objective was to determine the relationship between diet and obesity with the incidence of hypertension at the Rawasari Public Health Center in Jambi City in 2019.This study used a cross sectional design, which was carried out in August 2019, 64 hypertension respondents at the Rawasari Health Center were taken using purposive sampling technique. The research variables were diet and obesity  which were analyzed using the chi-square test.This study showed that most respondents had hypertension (92.2%). most of the diet frequently (51.6%). and  nutritional status (50%). Chi-square analysis showed  that there was a relationship between diet and hypertension (p= 0.016) and chi-square analysis showed that there was no relationship between obesity  and hypertension (p= 0.0162). There is no significant relationship between diet and hypertension, and there is no significant relationship between nutritional status and hypertension


Keywords


diet, hypertension, obesity

Full Text:

PDF

References


Almatsier, S. (2004). Penuntun Diet Edisi Baru. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta

Anise. (2018). Mencegah dan Mengatasi Penyakit Degeneratif Dengan Perilaku dan Pola Hidup Moderen Yang Sehat. AR-RUZZ MEDIA.Yogyakarta.

Archilona, Z.Y., Nugroho, h.k., dan Puruhita N. (2016). Hubungan Antara Indeks Massa Tubuh (IMT) Dengan Kadar Lemak Total. Jurnal Kedokteran Diponegoro. 5 (2) April 2016:122-131.

Aquarista, M.F., dan Hadi Z. (2017). Hubungan Kebiasaan Olahraga Dan Status Gizi Dengan Kejadian Hipertensi Pada Pasien Yang Berobat Jalan Di Puskesmas Kelayan Dalam Banjarmasin. Jurnal Ilmiah Pendidikan dan Sosial. 3 (2).

Dewanti, (2008). Hubungan Pola Makan, Aktivitas Fisik, dan Perubahan Tekanan Darah pada Lansia Penderita Hipertensi di Puskesmas Melati II, Sleman.

Universitas Gajah Mada.

Dinkes. (2017). Provinsi Jambi. Jakarta

Husnah, dkk. (2012). Gambaran Pola Makan Dan Status Gizi Mahasiswa Kuliah Klinik Senior (Kks) Di Bagian Obsgyn Rsud Dr. Zainoel Abidin Banda Aceh. Jurnal Kedokteran Syiah Kuala, Aceh. 12 (1) April 2012.

Korneliani, K., dan Meida D. (2012). Obesitas Dan Stress Dengan Kejadian Hipertensi. Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Siliwangi Tasikmalaya. Indonesia. Jurnal Kesehatan Masyarakat. 7(2) (2012) : 117-121

Lewis, Sharon, M., Margaret, M. H.,& Shanon R. D. (2000). Medikal Surgicl Nursing Assesment and Management of Clinical Problems. St. Louis, Missouri: Mosby Inc.

Mamahit, M.L., dan Onibala, M.F. (2017). Hubungan Pengetahuan Tentang Diet Garam Dengan Tekanan Darah Pada Lansia Di Puskesmas Bahu Kota Manado. Univrsitas Sam Ratulangi Manado. Jurnal Keperawatan 5(1) Februari 2017.

Mahmudah, S., Maryusman, T., Arini, A.F., dan Malkan, I. (2015). Hubungan Gaya Hidup Dan Pola Makan Dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia Di Kelurahan Sawangan Baru Kota Depok Tahun 2015. Fakultas Ilmu Kesehatan. Jakarta. 7 (2) Agustus 2015.

Miko, A., dan Dina B.P. (2016). Hubungan Pola Makan Pagi Dengan Status Gizi Pada Mahasiswa Poltekkes Kemenkes Aceh. Jurnal Action: Aceh Nutrition Journal, November 2016 : 1 (2) : 83-87.

Pudiastuti, R. D. (2013). Penyakit-penyakit mamatikan. Yogyakarta: Nuha Medika

Pujiati, Arneliwati, dan Rahamalia, S. (2015). Hubungan Antara Perilaku Makan Dengan Status Gizi Pada Remaja Putri. Program Studi Ilmu Keperawatan Universitas Riau. 2 (2) Oktober 2015.

Riskesdas. 2013. Badan Penelitian Pengembangan Kesehatan Kemenrian Kesehatn RI 2013. Riset Kesehatan Daerah. Jakarta

Roshifanni, S. (2016). Risk oh hypertension in people with poor sleep pattern (Study in Puskesmas Tanah Kalikedinding Surabaya). Universitas Airlangga Surabaya. Indonesia. 4 (3) : 408-419

Supariasa, dkk. (2002). Penilaian Status Gizi. Jakarta : Penerbit Buku Kedokteran EGC.

Triyanto, E. (2014). Pelayanan Keperawatan Bagi Penderita Hipertensi Secara Terpandu. Graha Ilmu.Yogyakarta

WHO. (2009). Report of Hypertensions. WHO/CDS/RBM/2001.35 Geneva 28-30 March 2009.




DOI: http://dx.doi.org/10.36565/jab.v10i2.330

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Akademika Baiturrahim Jambi
Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Baiturrahim Jambi
Jl. Prof. M. Yamin, SH No.30, Lebak Bandung-Jambi | Telepon: 0741-33030 | email: jab.stikba@gmail.com

Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional